• 9 Eylül 2024

Emekli akademisyen modern sera kurdu, topraksız meyve fidanı üretiyor

 Emekli akademisyen modern sera kurdu, topraksız meyve fidanı üretiyor

Isparta’da emekli öğretim üyesi Dr. Abdullah Kankaya, kurduğu serada Hindistan cevizi, torf ve ponza kullanarak, saksıda topraksız meyve fidanı üretiyor. Kankaya, topraklı üretimde 2 yılda bir kere fidan üretilirken, çağdaş serada yılda 2 kere fidan üretimi yapabildiklerini belirtti.

Ziraat Fakültesinden emekli olan Dr. Abdullah Kankaya, kendisini meyveciliğe verdi. Atabey ilçesinde çağdaş bir sera kuran Kankaya, kış mevsiminin sert ve soğuk geçtiği Isparta’da yılda 2 sefer meyve fidanı üretmeyi başardı. Fidanları saksıda üreten Kankaya, toprak yerine Hindistan cevizi, torf ve ponza karışımı kullanıyor. Kurduğu bilgisayarlı sulama sistemiyle de su tasarrufu sağlayan Kankaya, ürettiği fidanları yurt içinin yanı sıra yurtdışına da pazarlıyor.

“Yılda 2 sefer fidan üretebiliyoruz”

Meslek hayatında çağdaş meyveciliğin öncü isimlerinde biri olduğunu belirten Abdullah Kankaya, daha evvel fidanları dış yerde 2 yılda bir defa üretebildiklerini belirterek, “Burada ise yılda 2 defa fidan üretebilir miyiz ayrıyeten topraktan bulaşan hastalık ve zararlıları ortadan kaldırabilir miyiz, iklimi, suyu ve gübreyi denetim edebilir miyiz diyerek topraksı kültürde, saksıda fidan üretimine başladık. Topraksız kültür dediğimiz olağan yerde gördüğünüz toprak haricinde torf, kokopit ve ponza karışımıyla saksılara konulması ve bunun içerisinde fidan üretilmesidir” dedi.

“152 bin fidan dikebiliyoruz”

Meyve fidanı üretimi için toplam 4 bin 100 metrekarelik bir alan oluşturduklarına değinen Kankaya, “Bu alana bir kezde 152 bin fidan dikebiliyoruz. Bunun da yüzde 80-90’ını fidan haline getirebiliyoruz. Bu bittikten sonra ikinci olarak tıpkı yıl serayı tekrar kullanma bahtımız oluyor” dedi.

“Dışarıda üretseniz tahminen 8-10 kat daha fazla su kullanacaksınız”

Seranın en kıymetli özelliklerinden biri iklim, su ve beslemenin denetim edilebilir olmasını gösteren Abdullah Kankaya, Isparta’nın soğuk hava şartlarına sahip olması nedeniyle kış mevsiminde kalorifer kullandıklarını söyledi. Topraksız üretimin su tasarrufu da sağladığını kaydeden Kankaya, “Damlama sulama sistemleri yahut basınçlı sulama sistemleri su tasarrufu tarafından en değerli kullanacağımız araçlardan biridir. Bilhassa su meşakkati çekilen bu günlerde çok daha kıymet kazanmaktadır. Burada saksıda üretim yaptığınız için ve her kezinde 2-3 dakikalık bir sulamayla günde istediğiniz kadar su ve gübre verebildiğiniz için büyük bir su tasarrufu sağlamaktadır. Birebir bitkiyi dışarıda üretmek zorunda olsanız tahminen 8-10 katı su kullanmak zorunda kalırsınız” diye konuştu.

“Fidan üretiminin topraksız kültürde, saksıda üretime gerçek gitmesi gerekir”

Kankaya, dünyada topraksız tarımın süratle arttığını belirterek, “Hastalık ve zararlıların süratli bir formda yayılmasının önlenmesi gerekmektedir. Buralar denetimli kaideler olduğu için hem havadan bulaşan hem topraktan bulaşan hem de suyla bulaşan birçok hastalık ve zararlıların önüne geçmiş oluyorsunuz. Ülkenin bitkisel sıhhatini garanti altına almış oluyorsunuz. Bu nedenle üretimin bu istikamette desteklenmesi ve büsbütün fidan üretiminin topraksız kültürde, saksıda üretime gerçek gitmesi gerekir. Birtakım saksıda üretimde dışarıdaki bahçe toprağını da kullanıyorlar, biz onu kastetmiyoruz. Büsbütün toprağın kullanılmadığı Hindistan cevizinin kabuğu yahut torf üzere gereçlerden bahsediyoruz. Bence ülkenin bu üretime yanlışsız gitmesi ve Tarım Bakanlığı’nın teşviklerinin bu tarafta olması gerekir” tabirlerini kullandı.
Konum :  ISPARTA

41920cookie-checkEmekli akademisyen modern sera kurdu, topraksız meyve fidanı üretiyor
Sosyal Medya'da Paylaş.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related post

Bize Ulaşın.
Bilgi alışverişi ve Haber göndermek için Whatsappta bize ulaşabilirsiniz.