• 9 Eylül 2024

Gül suyunu toz haline getirdiler

 Gül suyunu toz haline getirdiler

Isparta’da gül eserleri üreten bir firma Ar-Ge çalışması kapsamında gül suyunu toz haline getirdi. Olağan gül suyuna nazaran saklama kolaylığı imkanı sunan toz gül suyu ekonomik tasarruf sağlarken, kozmetik ve besin üzere alanlarda da kullanılabilecek.

Türkiye’nin gül bahçesi Isparta’da hasat döneminin sonuna yaklaşılırken, toplanan gül çiçekleri gülsuyu ve gül yağı üzere eserlere dönüştürülüyor. Tonlarca elde edilen gül sularının makul şartlarda saklanması gerekiyor. Bu kapsamda kentte gül eserleri üreten bir firma, gül suyu konusunda farklı bir proje çalışması gerçekleştirdi. Firma, yaklaşık 6 ay süren Ar-Ge çalışmasını muvaffakiyetle tamamlayarak, gül suyunu toz haline getirdi.

Toz gül suyu için memleketler arası patent başvurusu

Enkapsülasyon yoluyla birçok besin eseri için kullanılan usulle toz gül suyu üreten firma, eserin memleketler arası patentini almak için müracaatta bulundu. Toz haline getirilen gül suyu ile saklama kolaylığı ve ekonomik hedef hedefleniyor. Ayrıyeten toz gül suyundan istenildiği vakit tıpkı kalitede doğal sıvı gül suyu elde edilebilirken, kozmetik ve besin eserlerinde de kullanımına imkan sağlanıyor.

“Gül suyunu saklamada problemler yaşanıyor”

Firma sahibi ve Türkiye Gülyağı, Aromatik Yağlar Sanayicileri Derneği Lideri Nuri Erçetin, gül suyunun çok bedelli bir eser olduğunu ve piyasada da çok ağır olarak kullanıldığını söyledi. Gül suyunun Türkiye’de çok ağır olmamakla birlikte cilt temizleme, besin, yemek ve tatlılarda kullanılan bir eser olduğuna değinen Erçetin, “Sorun gül suyunun kısa bir müddette üretilmesi ve yıl boyunca onun saklanmasıyla ilgili. Burada büyük sıkıntılar yaşanıyor. 200-300 ton gül suyunu uzun mühlet müdafaanız çok masraflı ve hiç de kolay olmayan bir metot. Bu nedenle vakit içinde gül suyu fermente oluyor, bozuluyor. Hatta içerisine doğal olmayan unsur ve koruyucular karıştırılıyor. En berbatı de bugün piyasada satılan gül sularının kimyasal karıştırılarak elde edilmiş olması. Doğal gül suyu bulmak çok kolay değil” dedi.

“Dünyada birinci olduğu için patent başvurusu yaptık”

Gül suyunda zorlukların aşılması için ‘toz haline getirilmesi’ fikriyle yola çıktılarını kaydeden Erçetin, fikre uygun araştırmalar yaptıklarını ve gerekli aygıtları temin ettiklerini söyledi. Erçetin, “Kimya mühendisimiz Esma hanımla bu hususta çalışarak sonunda gül suyunu toz haline getirmeyi başardık. Aslında bu formül kullanılıyor. Yalnızca gül suyu ile ilgili bir çalışma bugüne kadar yapılmamış. Birçok toz halinde bulunan besin eserleri bu formüllerle elde ediliyor. Biz yalnızca bunu gül suyuna uyguladık. Bu dünyada birinci olduğu için patent haklarını korumak için müracaatta bulunduk. Patent için kararı bekliyoruz” diye konuştu.

“Oldukça ekonomik bir çözüm”

Toz gül suyunun avantajlarından bahseden Nuri Erçetin, artık tonlarca kilo gül suyunu sıvı olarak saklamaya gerek kalmayacağını belirtti. Erçetin, “Bu hayli ekonomik bir tahlil. Ayrıyeten istediğiniz vakit istediğiniz ölçüde gül suyu yapma talihine sahipsiniz. Bu gül suyu da her vakit tıpkı kalitede olacak. Bunun kozmetikte basitçe kullanılacağını düşünüyoruz. Krem, maske üzere eserlerde gül suyu kullanıldığını biliyoruz lakin artık gül suyunu su olarak dökmeyecekler yalnızca toz olarak da bu formülasyonlara direkt karıştırabilirsiniz” dedi.

“Enkapsülasyon dediğimiz tekniği kullandık”

Gül suyunu toz haline getiren AR-GE çalışmasını muvaffakiyetle tamamlayan Kimya Mühendisi Esma Özusta ise fikrin Nuri Erçetin’e ilişkin olduğunu lisana getirdi. Özusta, “Ben bunu yapmamıza imkan sağlayan teknikleri bularak, yolu geliştirdim. Burada enkapsülasyon dediğimiz tekniği kullandık. Gül suyunun içindeki uçucu yağlar ve kokulu bileşenleri birtakım taşıyıcılar kullanarak emisyon haline getiriyoruz. Daha sonra püskürtücü ve kurutucu dediğimiz aygıtı kullanarak içindeki suyu uçurup, gül suyunun içindeki kokulu bileşenleri bir enkapsül haline getiriyoruz. Bu biçimde toz gül suyunu elde etmiş oluyoruz” dedi.

“Tonlarca gül suyunu steril ortamda saklamak zor”

Gül hasat döneminde bir, bir buçuk ay üzere kısa müddette tonlarca gül suyu üretildiğine değinen Özusta, bunların steril ve serin şartlarda saklanmasının güç olduğunu söyledi. Özusta, “Toz sayesinde hem alandan tasarruf ediyoruz, bozulmamasını sağlıyor, nakliyesi üzere işleri kolaylaştırıyoruz. Birebir vakitte kozmetik ve besinlerin içinde su ölçüsü az olduğu için kullanımı kolaylaştırmış oluyor” diye konuştu.
Konum :  ISPARTA

78920cookie-checkGül suyunu toz haline getirdiler
Sosyal Medya'da Paylaş.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related post

Bize Ulaşın.
Bilgi alışverişi ve Haber göndermek için Whatsappta bize ulaşabilirsiniz.